flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулась робоча зустріч з питань виконання судових рішень про стягнення аліментів

03 квітня 2018, 15:41

23 лютого 2018 року відбулась робоча зустріч суддів Миколаївського районного суду Львівської області з представниками Миколаївського районного відділу Державної виконавчої служби ГТУЮ у Львівській області, в ході якої обговорено питання нещодавніх змін до деяких законодавчих актів України, якими вдосконалено порядок примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів,  посилено відповідальність батьків за невиконання ними обов’язків зі сплати аліментів та спрощено процес притягнення до відповідальності винних осіб.

Під час зустрічі обговорено питання взаємодії між всіма учасниками в рамках організації виконання судових рішень про стягнення аліментів.

Нагадуємо, що 06 лютого 2018 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України  щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів». Цим Законом внесено зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Сімейного кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, законів України «Про дорожній рух», «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України», «Про Державну прикордонну службу України», «Про судовий збір», «Про Національну поліцію» та «Про виконавче провадження».

Серед обмежень, що можуть застосовуватися щодо боржників, які понад шість місяців сукупно не сплачують аліменти дитині, варто виділити такі:

  • обмеження в праві виїзду за межі України;
  • обмеження в праві користування транспортними засобами;
  • обмеження в праві полювання;
  • обмеження в праві користування вогнепальною, мисливською, пневматичною зброєю тощо.

Вищезазначені обмеження встановлюються вмотивованою постановою державного виконавця, мають тимчасовий характер і застосовуватимуться до повного погашення заборгованості. 

Також, відтепер той із батьків, із ким за рішенням суду проживає дитина, самостійно вирішує питання щодо тимчасового виїзду дитини за межі України з метою лікування, навчання дитини за кордоном, відпочинку, за наявності довідки, виданої органом державної виконавчої служби, про наявність заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за шість місяців.

Довідка видається державним виконавцем протягом десяти днів на вимогу стягувача і дійсна протягом одного місяця з дня видачі.

Окрім того, у разі несплати аліментів на утримання дитини, одного з подружжя, батьків або інших членів сім’ї, що призвело до виникнення заборгованості, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за шість місяців державний виконавець має право складати протокол про адміністративне правопорушення і направляти його до суду для притягнення боржника до адміністративної відповідальності у виді суспільно-корисних робіт.