flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Розпочато роботу над новим навчальним курсом для підготовки суддів

09 листопада 2016, 14:17
Згідно ст. 9 Конституції України Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод та Протоколи до неї є частиною національного законодавства України. Відповідно на законодавчому рівні визнано юрисдикцію Європейського суду з прав людини в усіх питаннях, що стосуються тлумачення і застосування Конвенції та Протоколів до неї на території України.
Останнім часом відмічається тенденція зростання випадків застосування рішень Європейського суду з прав людини у судових рішеннях національних судів.
І це є правильним. Адже ратифікувавши Конвенцію та Протоколи до неї, держава зобов’язалася гарантувати кожному, хто перебуває під її юрисдикцією, права і свободи, визначені у Конвенції та цих Протоколах.
Побудова в Україні ефективної судової системи, що ґрунтується на міжнародних стандартах та здійснення правосуддя на засадах верховенства права, зумовлює вивчення практики Європейського суду з прав людини, оскільки саме в рішеннях  цього Суду розкривається зміст більшості положень Конвенції.
Суддя Миколаївського районного суду Львівської області Володимир Павлів, як викладач Національної школи суддів України ввійшов до складу робочої групи з розробки курсу щодо статті 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод  та практики Європейського суду з прав людини.
Перше засідання робочої групи проведено з 1 по 3 листопада у м.Львові Національною школою суддів України у співпраці з Координатором проектів ОБСЄ в Україні, Верховним Судом України та Вищим адміністративним судом України за фінансової підтримки Уряду Канади в рамках проекту «Гарантування дотримання прав людини при здійсненні правосуддя».
В ході зустрічі обговорено основні принципи розробки курсів для суддів із тематики, пов’язаної із захистом прав людини у світлі практики Європейського суду з прав людини, з урахуванням методик навчання, які ґрунтуються на навичках.
Новий навчальний курс буде впроваджено у 2017 році.