flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До відома громадян

11 січня 2016, 14:06
24 грудня 2015 року набув чинності Закон України «Про внесення зміни до Кримінального кодексу України щодо удосконалення порядку зарахування судом строку попереднього ув’язнення у строк покарання» (далі - Закон), який передбачає зарахування одного дня перебування під вартою за два дні відбування покарання.
У відповідності до пункту 2 Прикінцевих положень Закону він застосовується до всіх осіб, якими покарання не відбуто повністю саме на день набрання чинності цим Законом і не застосовуватиметься у майбутньому до тих, стосовно кого вирок не набрав законної сили станом на 24 грудня 2015 року. Усі, чий вирок набрав законної сили пізніше цієї дати, не підпадають під дію цього Закону.
У разі якщо до винесення вироку строк попереднього ув’язнення, відбутий особою, у відповідності до встановленого у Законі співвідношення строків перевищуватиме максимально можливий строк позбавлення волі, передбачений як покарання за злочин, у якому підозрюється особа, така особа має бути негайно звільнена судом з-під варти за ініціативою суду або за ініціативою особи, яка звільняється, або її захисника (законного представника) чи прокурора. Таке звільнення допускається на стадії судового розгляду кримінального провадження і на стадії досудового розслідування такого кримінального провадження.
Оскільки Закон встановлює інший порядок обрахування строків покарання, він впливає і на обрахування дати, з якої можливе застосування умовно-дострокового звільнення. Те ж саме стосується і застосування інших заохочувальних норм Кримінального та Кримінально-виконавчого кодексів.
Звертаємо увагу, що ДП "ІСС" та ДСА України узгодили, що клопотання щодо зарахування судом строку попереднього ув’язнення (день за два) слід реєструвати в порядку 1-в пункт "Інше", що випливає, зокрема, і з пункту 3 Прикінцевих положень Закону.  Зі змісту ст.537 КПК України вбачається, що клопотання такого виду належать до пункту 14 зазначеної статті "Інші питання про всякого роду сумніви і протиріччя, що виникають при виконанні вироку". Згідно ст.539 КПК України, клопотання (подання) про вирішення питання, пов’язаного із виконанням вироку, подається до суду, який ухвалив вирок, - у разі необхідності вирішення питань, передбачених пунктами 1, 10 (в частині клопотання про заміну покарання відповідно до частини п’ятої статті 53 Кримінального кодексу України), 12 (у разі якщо вирішення питання необхідне в зв’язку із здійсненням судового розгляду, воно вирішується судом, який його здійснює), 14 частини першої статті 537, статті 538 цього Кодексу. Зважаючи на вищенаведене клопотання щодо зарахування судом строку попереднього ув’язнення потрібно надсилати на розгляд до суду, який ухвалив вирок, а не до суду за місцем відбування покарання.