flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбувся круглий стіл на тему «Налагодження ефективної комунікації – як головний елемент підвищення довіри до судової гілки влади»

11 грудня 2015, 19:19
 09 грудня 2015 року в Миколаївському районному суді Львівської області проведено унікальний захід – круглий стіл на тему: «Налагодження ефективної комунікації – як головний елемент підвищення довіри до судової гілки влади». 
Участь у засіданні круглого столу взяли керівництво ТУ ДСА України в Львівській області, представники судів Львівщини, експерти з комунікацій, представники громадських організацій та ЗМІ. 
Тему заходу обрали не випадково, адже уже тривалий час суспільству нав’язують негативну думку про суди та судову гілку влади. Тому метою круглого столу було не лише обговорення стану взаємодії судів з громадськістю та ЗМІ, а і напрацювання учасниками ефективних комунікаційних моделей, які б дозволили побудувати конструктивний діалог з медіа та максимально реалізувати інформаційну відкритість судів. 
  Голова Миколаївського районного суду Львівської області Григорій Михайлович Березюк та начальник ТУ ДСА України в Львівській області Віктор Степанович Дейнека звернулися до присутніх із вітальним словом.

Про нормативно-правові передумови налагодження співпраці судів з громадськістю та представниками ЗМІ розповіла Коник Марія, заступник начальника ТУ ДСА України Львівської області.

В першій частині круглого столу, яка була присвячена темі комунікаційної діяльності судів як елементу доступу до правосуддя, доповідали – Максіна Валерія, начальник відділу Львівського апеляційного господарського суду, яка акцентувала увагу присутніх на необхідності підвищення авторитету судової гілки влади через забезпечення її максимальної відкритості, Андрій Бурий, голова Правління Регіонального громадського благодійного фонду «Право і Демократія», який презентував результати проведених Фондом досліджень та звернув увагу на необхідності покращення якості функціонування судів.
 
Жвава дискусія серед учасників круглого столу виникла після доповідей експерта проекту «Відкритий Суд» Вадима Мелька та судді-спікера Червоноградського міського суду Львівської області Андрія Жураковського, який привернув увагу присутніх до проблеми суперечності норм законодавства, яке регулює порядок проведення фото- та відеозйомки в судовому засіданні з використанням портативних та стаціонарних відеозасобів та поділився позитивним досвідом сусідньої Польщі у вирішенні даного питання.

Віктор Гальчинський, голова прес-служби ПАТ «Кредобанк», та Давид Ольга, прес-секретар Львівського апеляційного адміністративного суду, як досвідчені експерти з медіакомунікацій, говорили про практичні аспекти співпраці зі ЗМІ, зокрема в контексті Закону України «Про Інформацію».

 

На завершення роботи круглого столу Андрій Головатий, суддя-спікер Миколаївського районного суду Львівської області, Мар’яна Дмитречко, керівник апарату суду та Поліна Лі, заступник керівника апарату суду розповіли присутнім про перші вдалі кроки Миколаївського районного суду Львівської області з налагодження ефективної комунікації з громадськістю та ЗМІ. 

Учасники заходу висловили впевненість, що лише відкритість судів та їх активна взаємодія з медіа спільнотою може зміцнити авторитет судової гілки влади, завдання якої насамперед є задоволення суспільних інтересів. 

 Щиро вдячні усім хто долучився до проведення нашого заходу - шановним доповідачам, керівництву ТУ ДСА України в Львівській області, представникам Личаківського районного суду м. Львова, Трускавецького міського, Жидачівського, Сколівського та Золочівського районних судів Львівської області та Миколаївської центральної районної бібліотеки.

Окрема подяка п. Девіду Вону, керівнику Проекту «Справедливе правосуддя» (USAID) за забезпечення учасників круглого столу посібниками «Зв’язки із громадськістю в судах» та директору Миколаївської ЦРБ Блискун Вірі Дмитрівні за люб’язно наданий мультимедійний проектор.