flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Оголошується відбір народних засідателів

11 листопада 2015, 14:46

У січні 2016 року Миколаївська районна рада Львівської області переглядатиме список народних засідателів, затверджений 25 червня 2015 року, у зв’язку з цим Миколаївський районний суд Львівської області оголошує прийом заяв від осіб, які виявили бажання виконувати обов’язки народного засідателя на період з січня 2016 року.

Відповідно до ст. 124 Конституції України, народ бере участь у здійсненні правосуддя через народних засідателів і присяжних.

Народним засідателем є громадянин України, який у випадках, визначених процесуальним законом, вирішує справи у складі суду спільно із суддею, забезпечуючи згідно з Конституцією України безпосередню участь народу у здійсненні правосуддя.

У випадках встановлених Цивільним процесуальним кодексом України, цивільні справи у судах першої інстанції розглядаються колегією у складі одного судді і двох народних засідателів, які при здійсненні правосуддя користуються всіма правами судді.

Враховуючи вимоги ст. 59 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», народним засідателем Миколаївського районного суду Львівської області може бути громадянин України, який досяг тридцятирічного віку і постійно проживає на території Миколаївського району.

Не можуть бути народними засідателями особи:

  • визнані судом обмежено дієздатними або недієздатними;
  • які мають хронічні психічні чи інші захворювання, що перешкоджають виконанню обов’язків народного засідателя;
  • які мають не зняту чи не погашену судимість;
  • народні депутати України, члени Кабінету Міністрів України, судді, прокурори, працівники органів внутрішніх справ та інших правоохоронних органів, військовослужбовці, працівники апаратів судів, інші державні службовці, адвокати, нотаріуси;
  • громадяни, які досягли шістдесяти п’яти років;
  • особи, які не володіють державною мовою.

Кандидатам необхідно подати заяву на ім’я голови суду (зразок буде надано у приміщенні суду), копію паспорта громадянина України.

Прийом заяв здійснюється до 31 грудня 2015 року.

Більш детальну інформацію можна отримати у приміщенні суду (м.Миколаїв, вул. І.Мазепи, 29) у каб. №1 і №2, або за тел. 0(241) 51-545.