flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Що потрібно знати про місцеві вибори 2015

15 жовтня 2015, 11:52

25 жовтня 2015 року відбудуться чергові вибори депутатів обласних, районних, міських, сільських та селищних рад, міських, сільських, селищних голів.

Законом України «Про місцеві вибори» передбачено, що право голосу на місцевих виборах мають виборці, які належать до місцевої громади та проживають в межах відповідного виборчого округу. Належність до місцевої громади та проживання на відповідній території визначається зареєстрованим місцем проживання. На місцевих виборах не використовується механізм тимчасової зміни місця голосування, який діяв на виборах Президента України та депутатів Верховної Ради України. Внутрішньо переміщені особи зможуть взяти участь у голосуванні на місцевих виборах, якщо зареєструють місце проживання за новою адресою житла. У такому випадку вони стають повноправними членами територіальної громади, але втрачають статус внутрішньопереміщеної особи.

Документом, який посвідчує особу, підтверджує громадянство та засвідчує місце проживання виборця на місцевих виборах, є:

 1) паспорт громадянина України;

 2) тимчасове посвідчення громадянина України (для осіб, недавно прийнятих до громадянства України).

Не пізніш як за 13 днів до дня голосування, тобто до 11 жовтня включно, орган ведення Державного реєстру виборців передає попередній список виборців на паперовому носії відповідній дільничній виборчій комісії та виготовлені іменні запрошення.

Дільнична виборча комісія звичайної виборчої дільниці наступного дня після дня отримання попереднього списку виборців надає його для загального ознайомлення у приміщенні дільничної виборчої комісії.

Дільнична виборча комісія звичайної виборчої дільниці надсилає або доставляє в інший спосіб кожному виборцю іменне запрошення, отримане від органу ведення Державного реєстру виборців, яким повідомляє про включення його до попереднього списку виборців відповідної виборчої дільниці, назви всіх місцевих виборів, у яких йому пропонується голосувати, адресу дільничної виборчої комісії, її номер телефону і розпорядок роботи, а також про час і місце голосування. Виборцям, стосовно яких у списку виборців є відмітка про постійну нездатність пересуватися самостійно, одночасно повідомляється, що їм буде надана можливість проголосувати за місцем перебування. Такі іменні запрошення надсилаються (доставляються) виборцям не пізніш як за 10 днів до дня голосування.

Отож, якщо станом на 15 жовтня Ви не отримали іменного запрошення для участі у виборах, то можливо Вашого прізвища немає у списках і Ви не зможете проголосувати.

Причини, з яких Ви як виборці повинні обов’язково прийти на свою дільницю, щоб ознайомитись із попередніми списками:

 – Ви не отримали іменного запрошення на вибори;

 – в іменному запрошенні вказані неправильні Ваші дані;

 – на попередніх виборах Ви мали проблеми із включенням у списки виборців або неточностями в ньому;

 – Ви нещодавно змінили місце реєстрації, прізвище, ім’я чи інші персональні дані;

 – Вам нещодавно або до дня виборів включно виповнилось 18 років;

 – Ви – студент і нещодавно проживаєте в гуртожитку.

Звертаємо Вашу увагу, що списки виборців виготовляються на основі даних Державного реєстру виборців, тому кожен виборець може перевірити своє включення та правильність внесених персональних даних самостійно. Це можна зробити особисто, звернувшись з паспортом у відділ ведення Державного реєстру виборців (м.Миколаїв, вул.В.Великого, 6) або скористатись електронним ресурсом «Особистий кабінет виборця» на сайті ЦВК (https://www.drv.gov.ua/apex/f?p=111:LOGIN).

Якщо зміни в персональних даних виборця (зміна прізвища, імені, по батькові, зареєстрованого місця проживання тощо) відбудуться у термін з 14 по 19 жовтня, для того, щоб проголосувати, виборцям необхідно звернутись у відділ ведення Державного реєстру виборців для внесення таких змін

Із питань щодо порядку ознайомлення із попереднім списком виборців на звичайній виборчій дільниці та усунення неправильностей у списку виборців кожний виборець має право звернутися до суду з адміністративним позовом у порядку, встановленому Кодексом адміністративного судочинства України.

Право звернутися з адміністративним позовом про уточнення списку виборців, у тому числі про включення або виключення зі списку себе особисто або інших осіб, має кожен, хто має право голосу на відповідних виборах.

Адміністративні справи щодо уточнення списку виборців розглядає місцевий загальний суд як адміністративний суд за місцезнаходженням відповідної комісії. У Миколаївському районі Львівської області – це Миколаївський районний суд Львівської області, що знаходиться за адресою: м.Миколаїв, вул.І.Мазепи, 29.

Позовна заява про уточнення списку виборців подається до адміністративного суду без сплати судового збору. Позовну заяву може бути подано не пізніш як за два дні до дня голосування, тобто до 22 жовтня включно.

Звертаємо увагу, що працівники суду нададуть допомогу в оформленні позовної заяви про уточнення списку виборців, а тому у Вас немає потреби звертатись за правовою допомогою до адвокатів.

Суд вирішує адміністративні справи щодо уточнення списку виборців у дводенний строк після надходження позовної заяви, але не пізніше ніж за два дні до дня голосування, а якщо позовна заява надійшла за два дні до дня голосування, - невідкладно.

Суд при розгляді даного адміністративного позову звертається до відповідного органу ведення Державного реєстру виборців із запитом щодо уточнення відомостей про виборця. Рішення суду про внесення змін до списку виборців не пізніш як за п’ять днів до дня голосування подається виборцем до відповідного органу ведення Державного реєстру виборців або до відповідної дільничної виборчої комісії для негайного направлення до такого органу, а пізніше цього строку - до дільничної виборчої комісії.

Зміни та уточнення до уточненого списку виборців вносить голова або заступник голови та секретар дільничної виборчої комісії на підставі рішення суду, повідомлень органу ведення Державного реєстру виборців щодо усунення кратного включення виборця у списку виборців на цій виборчій дільниці. Такі зміни можуть бути внесені до 18 години останньої суботи перед днем голосування.

У день, що передує дню голосування, після внесення змін та уточнень до уточненого списку виборців на підставі рішень судів, повідомлень органу ведення Державного реєстру виборців список виборців закривається шляхом закреслення незаповнених граф списку виборців для внесення прізвищ виборців таким чином, щоб унеможливити внесення до списку додаткових виборців, підписується головою (головуючим на засіданні) і секретарем (секретарем засідання) дільничної виборчої комісії та скріплюється печаткою дільничної виборчої комісії.

У день голосування зміни до уточненого списку виборців не вносяться.

 

Право оскаржувати рішення, дії чи бездіяльність виборчих комісій, членів цих комісій мають суб'єкти відповідного виборчого процесу (крім виборчої комісії).

Виборець може оскаржити рішення, дію чи бездіяльність виборчої комісії, членів цих комісій, якщо таке рішення, дія чи бездіяльність порушує виборчі права або інтереси щодо участі у виборчому процесі його особисто.

Рішення, дії чи бездіяльність виборчої комісії Автономної Республіки Крим, обласних, районних, міських (в тому числі міст Києва та Севастополя), районних у містах виборчих комісій щодо підготовки та проведення місцевих виборів; а також членів зазначених комісій оскаржуються до окружного адміністративного суду за місцезнаходженням відповідної комісії.

Рішення, дії чи бездіяльність виборчих комісій, членів цих комісій, за винятком рішень, дій чи бездіяльності, що вищезазначені, оскаржуються до місцевого загального суду як адміністративного суду за місцезнаходженням відповідної комісії.

Позовні заяви щодо рішень, дій чи бездіяльності виборчої комісії, комісії з референдуму, членів цих комісій може бути подано до адміністративного суду у п'ятиденний строк з дня прийняття рішення, вчинення дії або допущення бездіяльності.

Позовні заяви щодо рішень, дій чи бездіяльності виборчої комісії, членів цих комісій, що мали місце до дня голосування, може бути подано до адміністративного суду у п’ятиденний строк з дня прийняття рішення, вчинення дії або допущення бездіяльності, але не пізніше двадцять четвертої години дня, що передує дню голосування.

Позовні заяви щодо рішень, дій чи бездіяльності дільничної виборчої комісії, членів цих комісій, що мали місце у день голосування, під час підрахунку голосів та встановлення результатів голосування на дільниці, може бути подано до адміністративного суду у дводенний строк з дня прийняття рішення, вчинення дії або допущення бездіяльності.

Суд приймає позовну заяву щодо рішення, дії чи бездіяльності виборчої комісії або члена відповідної комісії до розгляду незалежно від сплати судового збору. У разі несплати судового збору на момент вирішення справи суд одночасно вирішує питання про стягнення судового збору відповідно до правил розподілу судових витрат, встановлених Кодексом адміністративного судочинства.

Суд вирішує вищезазначені адміністративні справи у дводенний строк після надходження позовної заяви. Адміністративні справи за позовними заявами, що надійшли до дня голосування, вирішуються судом у дводенний строк, але не пізніше ніж за дві години до початку голосування. Адміністративні справи за позовними заявами, що надійшли у день голосування вирішуються судом до закінчення голосування. Адміністративні справи за позовними заявами, що надійшли у день голосування, але після закінчення голосування, вирішуються судом у дводенний строк після надходження позовної заяви.

 

Право оскаржувати рішення, дії чи бездіяльність органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, засобів масової інформації, інформаційних агентств, підприємств, установ, організацій, їхніх посадових та службових осіб, творчих працівників засобів масової інформації та інформаційних агентств, що порушують законодавство про вибори, мають виборча комісія, кандидат, партія (блок), місцева організація партії, які є суб'єктами відповідного виборчого процесу.

Виборець може оскаржити рішення, дії чи бездіяльність органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, їхніх посадових та службових осіб, якщо такі рішення, дії чи бездіяльність порушують виборчі права або інтереси щодо участі у виборчому процесі його особисто.

Позовна заява щодо оскарження рішень, дій або бездіяльності органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, їхніх посадових та службових осіб подається до окружного адміністративного суду за їх місцезнаходженням. Позовна заява щодо дій чи бездіяльності засобів масової інформації, інформаційних агентств, підприємств, установ, організацій, їхніх посадових та службових осіб, творчих працівників засобів масової інформації та інформаційних агентств, що порушують законодавство про вибори, подається до місцевого загального суду як адміністративного суду за їхнім місцезнаходженням.

Позовну заяву може бути подано до адміністративного суду у строк, встановлений частинами шостою - сьомою статті 172 Кодексу адміністративного судочинства.

 

Право оскаржувати дії чи бездіяльність кандидатів, їхніх довірених осіб, партії (блоку), місцевої організації партії, їхніх посадових осіб та уповноважених осіб, офіційних спостерігачів від суб'єктів виборчого процесу, що порушують законодавство про вибори мають кандидат, партія (блок), місцева організація партії, які є суб'єктами відповідного виборчого процесу, ініціативна група референдуму, інші суб'єкти ініціювання референдуму. Виборець може оскаржити дії чи бездіяльність вищезазначених суб'єктів, якщо ці дії чи бездіяльність порушують виборчі права або інтереси щодо участі у виборчому процесі його особисто. Позовна заява щодо оскарження дії чи бездіяльності кандидата у депутати сільської, селищної ради, кандидатів на посаду сільського, селищного голови, їх довірених осіб подається до місцевого загального суду як адміністративного суду за місцем вчинення дії чи місцем, де ця дія повинна бути вчинена. Позовна заява з інших питань подається до окружного адміністративного суду за місцем вчинення дії чи місцем, де ця дія повинна бути вчинена.

Позовну заяву може бути подано до адміністративного суду у строк, встановлений частинами шостою - сьомою статті 172 Кодексу адміністративного судочинства.

 

Протягом 8:00 – 20:00 в останню неділю жовтня – 25 числа – проходитиме голосування у рамках чергових місцевих виборів. Результати виборів мають бути встановлені до 4 листопада включно та офіційно оприлюднені в друкованих ЗМІ у п’ятиденний термін після їх встановлення.