flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Затверджено список народних засідателів

01 липня 2015, 15:42

25 червня 2015 року Миколаївська районна рада затвердила список народних засідателів, які разом з професійними суддями Миколаївського районного суду Львівської області братимуть участь у розгляді цивільних справ. 

Відповідно до ст. 124 Конституції України: «Народ безпосередньо бере участь у здійсненні правосуддя через народних засідателів і присяжних». У ст. 127 Конституції України вказано: «Правосуддя здійснюють професійні судді та, у визначених законом випадках, народні засідателі і присяжні».

Правовий статус народного засідателя визначається Законом України «Про судоустрій і статус суддів». Відповідно, народним засідателем є громадянин України, який у випадках, визначених процесуальним законом, вирішує справи у складі суду разом із суддею, забезпечуючи згідно з Конституцією України безпосередню участь народу у здійсненні правосуддя.

Стаття 234 Цивільного процесуального кодексу України встановлює вичерпний перелік справ, розгляд яких відбувається у складі одного судді і двох народних засідателів. До таких справ належать справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, про визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, про визнання фізичної особи безвісно відсутньою чи оголошення її померлою, про усиновлення, про надання психіатричної допомоги в психіатричному порядку, про обов’язкову госпіталізацію до протитуберкульозного закладу. Дані справи розглядаються в порядку окремого провадження.

Народний засідатель зобов'язаний вчасно з'явитися на запрошення суду для участі в судовому засіданні. Неявка без поважних причин у судове засідання вважається неповагою до суду.

З рішенням Миколаївської районної ради Львівської області та списком народних засідателів Миколаївського районного суду Львівської області можна ознайомитися тут