flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Про розгляд звернення громади Миколаївщини

25 лютого 2015, 16:00

 До Миколаївського районного суду Львівської області надійшло звернення громади Миколаївщини щодо роботи суду, яке стало предметом обговорення на нараді працівників апарату суду від 09.02.2015 року та на зборах суддів від 23.02.2015 року. 

Активісти громади у своєму зверненні порушили ряд питань, відповідь на які надаємо. 

«Нам потрібно знати як вели та ведуть свою роботу судді Миколаївського районного суду:

-         чи дотримано вимогу ст. 2 п.11 Закону України «Про очищення влади» Миколаївським районним судом Львівської області щодо суддів, які обіймали посаду у період з 21 листопада 2013 року по 22 лютого 2014 року та не були звільнені в цей період з відповідної посади за власним бажанням, а це судді, які постановили ухвалу про дозвіл на затримання з метою приводу, про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, ухвалили рішення про притягнення до адміністративної або кримінальної відповідальності осіб, звільнених від кримінальної або адміністративної відповідальності відповідно до Закону України «Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань» від 29.01.2014 року №737-VII, Закону України «Про недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань, та визнання такими, що втратили чинність, деяких законів України» від 21.02.2014 року №743- VII 

Суддями Миколаївського районного суду Львівської області не розглядались справи про притягнення до адміністративної чи кримінальної відповідальності осіб, до яких застосовано Закон України «Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань» від 29.01.2014 року №737-VII, Закон України «Про недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань, та визнання такими, що втратили чинність, деяких законів України» від 21.02.2014 року №743- VII. 

-         «Чи проходить публічна люстрація суддів Миколаївського районного суду Львівської області і чи достатньо інформована Миколаївська громада через місцеві засоби масової інформації?» 

У відповідності до вимог Закону України «Про очищення влади», Порядку проведення перевірки достовірності відомостей щодо застосування заборон, передбачених частиною третьою і четвертою статті 1 Закону України «Про очищення влади», затвердженого постановою КМ України від 16.10.2014 року №563, Плану проведення перевірок відповідно до Закону України «Про очищення влади», затвердженого розпорядженням КМ України від 16.10.2014  року №1025-р, 08 грудня 2014 року визначено днем початку проведення перевірки відносно суддів Миколаївського районного суду Львівської області.

Наказом №96/К від 08.12.2014 року «Про організацію проведення перевірки суддів Миколаївського районного суду Львівської області відповідно до Закону України «Про очищення влади» затверджено план заходів щодо проведення перевірки суддів та визначено відповідальних осіб за організацію проведення перевірки.

Даний наказ, копії заяв суддів, копії декларацій про доходи суддів опубліковано на офіційному сайті Миколаївського районного суду Львівської області у розділі «Виконання вимог Закону України «Про очищення влади», як того вимагає згаданий Закон. Відповідну інформацію розповсюджено через сторінки суду у соціальних мережах та на інформаційному стенді суду.

На даний час триває перевірка відносно суддів. 

-         «Скільки ухвал чи постанов Миколаївського районного суду були скасовані судами вищої інстанції в розрізі по суддях? Чи ведеться даний аналіз роботи суддів?» 

Причини зміни та скасування судових рішень постійно обговорюються суддями Миколаївського районного суду Львівської області на зборах суддів та на нарадах з працівниками апарату суду. З метою виявлення типових порушень, що мають наслідком скасування судового рішення, у суді періодично проводяться відповідні узагальнення.

Статистичну інформацію про кількість скасованих судових рішень судами апеляційної та касаційної інстанцій окремо по справах (цивільних, кримінальних, адміністративних, про адміністративні правопорушення) по кожному судді буде опубліковано на сайті суду 03.03.2015 року у розділі «Судова практика». 

«Крім цього, хочемо довести до вашого відома інформацію стосовно ситуації у Миколаївській міській раді Львівської області.

29 травня 2014 року громада міста Миколаєва своїми зусиллями зупинила концесію МКП «Миколаївводоканал» на громадських слуханнях, які були проведені згідно вимог ст.13 ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні». На основі цих подій секретар Миколаївської міської ради написала заяву на звільнення і, згідно процедури, була звільнена депутатами міської ради. Але зараз у Миколаївському районному суді створюються всі передумови, щоб рішення про звільнення Петрик Х.Я. було скасовано, а думка громади була не врахована. В цьому ми вбачаємо свідоме продовження ситуації із концесією МПК «Миколаївводоканал».

Тому просимо Вас належно підійти до даної справи та розглянути її відповідно до вимог законодавства і зробити цей процес максимально публічним. Оскільки в цій ситуації, Миколаївський районний суд бере на  себе відповідальність і виносить ухвалу «іменем України». Здійснюючи правосуддя на засадах верховенства права, суд забезпечує кожному право на справедливий суд та повагу до інших прав і свобод, гарантованих Конституцією і законами України, а також міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України.» 

Право особи на звернення до суду за захистом її прав, свобод та законних інтересів є одним із найважливіших прав, гарантованих Конституцією України.

На даний час у провадженні суду перебувають дві справи за позовом Петрик Х.Я., розгляд яких проводиться в порядку адміністративного судочинства:

-         справа №447/1683/14-а – позовна заява Петрик Христини Ярославівни до Миколаївської міської ради Львівської області, третя особа: Щебель Андрій Іванович про визнання протиправним дій та рішень, скасування рішень, поновлення на роботі та стягнення заробітної плати за час вимушеного прогулу;

-         справа №447/1863/14-а – позовна заява Петрик Христини Ярославівни до Миколаївської міської ради Львівської області   про  визнання протиправним та скасування рішення органу місцевого самоврядування. Ухвалою суду від 02.09.2014 року провадження по справі зупинено до набрання законної сили рішенням по справі №447/1683/14-а. 

Справа №447/1683/14-а перебуває у провадженні судді Головатого А.П., наступне судове засідання призначено на 03.03.2015 року на 15.30 год. 

Звертаємо Вашу увагу на те, що судді при здійсненні правосуддя незалежні і підкоряються лише закону.

Завданням адміністративного судочинства є захист прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб у сфері публічно-правових відносин від порушень з боку органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб, інших суб'єктів при здійсненні ними владних управлінських функцій на основі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень шляхом справедливого, неупередженого та своєчасного розгляду адміністративних справ.

Згідно ч.3 ст. 2 Кодексу адміністративного судочинства України, у справах щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності суб’єктів владних повноважень адміністративні суди перевіряють, чи прийняті (вчинені) вони:

-          на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України;

-          з використанням повноваження з метою, з якою це повноваження надано;

-          обґрунтовано, тобто з урахуванням усіх обставин, що мають значення для прийняття рішення (вчинення дії);

-          безсторонньо (неупереджено);

-          добросовісно;

-          розсудливо;

-          з дотриманням принципу рівності перед законом, запобігаючи всім формам дискримінації;

-          пропорційно, зокрема з дотриманням необхідного балансу між будь-якими несприятливими наслідками для прав, свобод та інтересів особи і цілями, на досягнення яких спрямоване це рішення (дія);

-          з урахуванням права особи на участь у процесі прийняття рішення;

-          своєчасно, тобто протягом розумного строку. 

Суд при вирішенні адміністративної справи керується принципами:

-         верховенства права, відповідно до якого зокрема людина, її права та свободи визнаються найвищими цінностями та визначають зміст і спрямованість діяльності держави;

-         законності;

-         рівності всіх учасників процесу перед законом і судом;

-         змагальності сторін, диспозитивності та офіційного з’ясування всіх обставин у справі. Розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюються на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості;

-         гласності і відкритості судового процесу. Розгляд справ в адміністративних судах проводиться відкрито, крім випадків встановлених законом;

-         забезпечення апеляційного та касаційного оскарження рішень. Особам, які беруть участь у справі, а також особам, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси чи обов’язки, забезпечується право на апеляційне та касаційне оскарження рішень адміністративного суду, крім випадків, встановлених КАС України. 

Враховуючи вищенаведене, зазначимо, що Ваше твердження про те, що «зараз у Миколаївському районному суді створюються всі передумови, щоб рішення про звільнення Петрик Х.Я. було скасовано, а думка громади була не врахована» є надуманим, безпідставним та необґрунтованим. 

Також нагадуємо, що на офіційному сайті Миколаївського районного суду Львівської області щоденно оприлюднюється інформація:

-   щодо позовних заяв, заяв, скарг, які підлягають розгляду у процесуальному порядку, кримінальних справ, подань тощо, які надійшли до суду;

-   щодо апеляційних скарг, які надійшли до суду та справ, які надіслано до суду апеляційної інстанції;

-   щодо справ, призначених до розгляду. 

З метою реалізації принципу відкритості діяльності судової гілки влади, Миколаївський районний суд Львівської області запрошує всіх бажаючих взяти участь у Дні відкритих дверей, який відбудеться 12 березня 2015 року.