flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Оголошується відбір народних засідателів

25 лютого 2015, 10:59
Миколаївський районний суд Львівської області оголошує прийом заяв від осіб, які виявили бажання виконувати обов’язки народного засідателя на період з травня 2015 року по травень 2019 року .
 
Відповідно до ст. 124 Конституції України, народ бере участь у здійсненні правосуддя через народних засідателів і присяжних.
 
Народним засідателем є громадянин України, який у випадках, визначених процесуальним законом, вирішує справи у складі суду спільно із суддею, забезпечуючи згідно з Конституцією України безпосередню участь народу у здійсненні правосуддя.
 
У випадках встановлених Цивільним процесуальним кодексом України, цивільні справи у судах першої інстанції розглядаються колегією у складі одного судді і двох народних засідателів, які при здійсненні правосуддя користуються всіма правами судді.
 
Враховуючи вимоги ст. 59 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», народним засідателем Миколаївського районного суду Львівської області може бути громадянин України, який досяг тридцятирічного віку і постійно проживає на території Миколаївського району.
 
Не можуть бути народними засідателями особи:
- визнані судом обмежено дієздатними або недієздатними;
 
- які мають хронічні психічні чи інші захворювання, що перешкоджають виконанню обов’язків народного засідателя;
 
- які мають не зняту чи не погашену судимість;
 
- народні депутати України, члени Кабінету Міністрів України, судді, прокурори, працівники органів внутрішніх справ та інших правоохоронних органів, військовослужбовці, працівники апаратів судів, інші державні службовці, адвокати, нотаріуси;
 
- громадяни, які досягли шістдесяти п’яти років;
 
- особи, які не володіють державною мовою.
 
Кандидатам необхідно подати заяву на ім’я голови суду (зразок буде надано у приміщенні суду), копію паспорта громадянина України, медичну довідку, що підтверджує можливість виконувати обов’язки народного засідателя, довідку про відсутність судимості.
 
Прийом заяв здійснюється до 13 березня 2015 року.
 
Більш детальну інформацію можна отримати у приміщенні суду (м.Миколаїв, вул.І.Мазепи, 29) у каб. №1 і №2, або за тел. 0(241) 51-545.