flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Правила проведення та організації судових засідань в режимі відеоконференції у Миколаївському районному суді Львівської області

14 липня 2021, 12:05

 

    Відповідно до ст.212 ЦПК України та ст.195 КАС України учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов’язковою.

 

    У Миколаївському районному суді Львівської області реалізовано можливість брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції учасниками судового процесу на підставі рішення суду у порядку, встановленому процесуальним законом.

    Проведення судових засідань у режимі відеоконференції можливе як у приміщенні суду (наприклад, за допомогою TrueConf, Easycon), так і за участі сторін поза межами приміщення суду (наприклад, за допомогою Easycon).

 

Дії учасника судового засідання, який виявив намір брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду

    Для участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції учасник справи повинен попередньо зареєструватись з використанням власного електронного підпису в Системі відеоконференцзв’язку та перевірити наявні у нього власні технічні засоби на відповідність технічним вимогам, визначеним для роботи з обраною для проведення відеоконференції  Системою. У разі, якщо учасник не має електронного підпису (або Система не дозволяє реєстрацію з використанням електронного підпису), то він повинен попередньо зареєструватись в Системі з використанням логіну та паролю чи за допомогою інших передбачених обраною Системою засобів реєстрації.

    Учасник справи подає до суду заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду ( зразок), не пізніше ніж за п'ять днів до судового засідання.

    У заяві учасник справи обов'язково зазначає:

- назву суду;

- номер судової справи;

- дату та час судового засідання, в якому учасник бажає взяти участь в режимі відеоконференції;

- своє прізвище, ім'я та по-батькові;

- свій статус в судовій справі;

- електронну адресу, яка використана ним для реєстрації в Системі;

- назву системи, яка пропонується для проведення відеоконференцзв'язку (у разі використання іншого програмного забезпечення, ніж розміщеного за посиланням vkz.court.gov.ua);

- номер телефону для зв'язку із судом;

- відмітку про наявність або відсутність електронного підпису.

    Копія заяви в той самий строк надсилається учасником, що подав заяву, іншим учасникам справи. Заява подається до суду та надсилається іншим учасникам справи в порядку, визначеному процесуальним законодавством, дозволеними засобами зв'язку.

    Рішення про можливість підтвердити особу учасника справи, що не має електронного підпису, а також рішення про обрання Системи, що буде використана для проведення судового засідання в режимі відеоконференції, приймається головуючим суддею, у провадженні якого знаходиться справа. Про прийняте рішення повідомляється учасник справи.

    Ризики технічної неможливості участі в відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв’язку тощо несе учасник справи, який подав відповідну заяву.

 

    Важливо! Якщо всі учасники справи беруть участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції, транслювання перебігу судового засідання в обов’язковому порядку здійснюється в мережі Інтернет (ст.7 ЦПК України, ст.10 КАС України).

 

Проведення судового засідання в режимі відеоконференції у приміщенні суду

    Учасник справи може брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції у приміщенні суду (наприклад, найбільш наближеному до його місця проживання чи перебування), про що до суду, який здійснює розгляд справи, подається відповідне клопотання.

    У клопотанні про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції в приміщенні суду в обов’язковому порядку зазначається суд, в якому необхідно забезпечити її проведення. Таке клопотання може бути подано не пізніш як за п’ять днів до відповідного судового засідання.

    Крім того, суд може постановити ухвалу про участь учасника справи у судовому засіданні в режимі відеоконференції в приміщенні суду, визначеному судом.

 

    Важливо! Свідок, перекладач, спеціаліст, експерт можуть брати участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції виключно в приміщенні суду.

 

    Копія ухвали про участь особи у судовому засіданні в режимі відеоконференції в приміщенні суду негайно надсилається до суду, який зобов’язаний організувати її виконання, та особі, яка братиме участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

    Обов’язок забезпечити проведення відеоконференції покладається на суд, який отримав судове рішення про проведення відеоконференції, незалежно від спеціалізації та інстанції суду, який прийняв таке рішення.

 

    Важливо!

    З метою організації проведення відеоконференцій, для резервування майданчиків ДП «Інформаційні судові системи» створено Web-пpoгpaмy «Бронювання систем відеоконференцзв’язку». Система дозволяє адмініструвати список установ, майданчиків, користувачів системи та бронювати майданчики для відеоконференцій у режимі онлайн.

    Для оптимізації роботи суду з питань організації та проведення судових засідань в режимі відеоконференції, пропонуємо обов'язково перевіряти наявність вільного майданчика у Web-програмі «Бронювання систем відеоконференцзв’язку».

    Сеанси відеоконференцзв'язку організовуватимуться Миколаївським районним судом Львівської області, за дорученням інших судів за умови отримання судом копії ухвали про необхідність забезпечення відеоконференції та бронювання майданчика для проведення відеоконференцзв'язку за допомогою Web-програми "Бронювання систем відеоконференцзв'язку".

    Доступними для бронювання є майданчики:

  • Миколаївський районний суд Львівської області зал №1;
  • Миколаївський районний суд Львівської області зал №2;
  • Миколаївський районний суд Львівської області зал №3;
  • Миколаївський районний суд Львівської області зал №4;
  • Миколаївський районний суд Львівської області зал №2 TrueConf;
  • Миколаївський районний суд Львівської області зал №3 TrueConf;
  • Миколаївський районний суд Львівської області зал №4 TrueConf;
  • Свідок.

 

    При бронюванні майданчика для проведення відеоконференцзв'язку необхідно враховувати режим роботи Миколаївського районного суду Львівської області:

    понеділок - четвер з 09-00 до 18-00;

    п'ятниця з 09-00 до 16-45;

    обідня перерва з 13-00 до 13-45.

 

    Особою відповідальною за організацію проведення судових засідань в режимі відеоконференції у Миколаївському районному суді Львівської області є секретар суду Воробйова Тетяна Миколаївна (тел. (03241) 52-000).