flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Нові штрафи за порушення правил дорожнього руху

22 березня 2021, 17:07

Набули чинності нові штрафи за порушення правил дорожнього руху.

Зокрема, посилено відповідальність за керування транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції (ст.130 КУпАП).

Штраф за водіння у нетверезому стані зріс з 10 200 гривень до 17 000 гривень, крім того, має місце обов’язкове позбавлення водійських прав на один рік. Якщо протягом року водій повторно здійснює таке правопорушення, то штраф становитиме 34 000 гривень, прав позбавлять на три роки, а автомобіль конфіскують. За третє таке правопорушення протягом року штраф буде вже 51 000 гривень, водія позбавлять прав на 10 років і конфіскують транспортний засіб. Також може загрожувати адміністративний арешт строком до 15 діб.

За вчинення даного правопорушення збільшено не лише розмір покарання, а й строки накладення адміністративного стягнення. Так, притягнути водія до адміністративної відповідальності за керування транспортним засобом у стані алкогольного, наркотичного сп'яніння або під впливом лікарських засобів, що сповільнюють реакцію можна буде протягом року з моменту вчинення правопорушення (раніше застосовувався строк у три місяці).

За втечу з місця дорожньо-транспортної пригоди передбачено штраф у розмірі 3400 гривень. Таке ж покарання за перевищення швидкості в населених пунктах більш ніж на 50 км/год.

Мінімальний штраф за порушення правил використання ременів безпеки, відсутність шолома у мотоцикліста, неосвітлений номерний знак, розмову по телефону за кермом без гарнітури, порушення правил проїзду перехресть, зупинок, проїзд на заборонний сигнал світлофора, правил обгону підвищено до 510 гривень.

Для пішоходів та велосипедистів, які порушують правила дорожнього руху, теж підвищено штрафи: за перехід в невстановленому місці або на заборонений сигнал світлофора –  до 255 гривень, за порушення правил велосипедистом – до 340 гривень.  Повторне порушення правил дорожнього руху велосипедистом чи пішоходом передбачає покарання у виді штрафу в розмірі 850 гривень.

Відзначимо, що у 2020 році у провадженні Миколаївського районного суду Львівської області перебували 319 справ про притягнення до адміністративної відповідальності за керування транспортними засобами у стані сп’яніння, за результатами розгляду яких на правопорушників накладено штрафу на загальну суму 1754400 (один мільйон сімсот п’ятдесят чотири тисячі чотириста) гривень.