flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Режим роботи суду під час виборчого процесу

16 жовтня 2020, 17:11

25 жовтня 2020 року відбудуться чергові вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів.

Згідно з статтею 42 Виборчого кодексу України виборець має право ознайомитися з попереднім списком виборців у приміщенні дільничної виборчої комісії та перевірити правильність внесених до нього відомостей. 

Виборець може звернутися до дільничної виборчої комісії або безпосередньо до органу ведення Державного реєстру виборців із заявою про уточнення попереднього списку виборців, у тому числі про включення або виключення зі списку себе особисто або інших осіб, а також щодо наявності або відсутності відміток про постійну нездатність виборця пересуватися самостійно.

Для цього необхідно:

- зайти на офіційний сайт ЦВК у розділ «Державний реєстр виборців», закладки «Кабінет виборця», «Перевірка включення», внести обов’язкову для заповнення поля інформацію та отримати відповідь на вказану електронну адресу (https://www.drv.gov.ua/)

- звернутися (не пізніше як за п’ять днів до дня голосування) з паспортом чи іншим документом, що підтверджує громадянство до відповідної дільничної виборчої комісії або до відділу ведення Державного реєстру виборців.

 

Миколаївському районному суду Львівської області як адміністративному суду підсудні адміністративні справи пов'язані з виборчим процесом, зокрема щодо:

- оскарження рішень, дій чи бездіяльності дільничних виборчих комісій, членів цих комісій за місцезнаходженням відповідної комісії (ч. 5 ст. 273 КАС України);

- уточнення списку виборців (ч.2 ст. 274 КАС України);

- оскарження дій чи бездіяльності засобів масової інформації, інформаційних агентств, підприємств, установ, організацій, їх посадових та службових осіб, творчих працівників засобів масової інформації та інформаційних агентств, що порушують законодавство про вибори, за їх місцезнаходженням (ч.3 ст. 275 КАС України).

 

22 жовтня 2020 року – останній день звернення до суду з позовною заявою про уточнення списку виборців. Справа вирішується у дводенний строк з дня надходження позовної заяви, але не пізніше ніж за два дні до дня голосування. Якщо позовна заява надійшла за два дні до дня голосування, то така заява розглядається невідкладно.

У день виборів розгляд справ щодо уточнення списків виборців не здійснюється.