flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Виправдувальний вирок суду залишено без змін

14 лютого 2024, 13:48

Львівський апеляційний суд залишив без змін виправдувальний вирок Миколаївського районного суду Львівської області у справі про обвинувачення гр.К. у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.359 КК України.

Відповідно до обвинувального акту, гр.К., діючи умисно, з метою отримання інформації щодо колишньої дружини, незаконно восени 2017 року на радіоринку, у невстановленої слідством особи, придбав електронний пристрій -  GSМ трекер із функцією зворотного зв'язку, який надає можливість негласно отримувати інформацію. Маючи навички у сфері радіотехніки, гр.К. переобладнав придбаний GSМ трекер в пристрій для негласного отримання інформації із додатковим часом використання без підзарядки, припаявши до нього акумулятор з більшою ємністю та встановивши сім-картку мобільного оператора. В подальшому приховав пристрій на кухні в квартирі, у якій проживав спільно з колишньою дружиною. Зателефонувавши на номер, поміщеної у пристрій сім-картки мобільного оператора, гр.К. мав можливість негласно прослуховувати розмови осіб, що знаходяться поряд із вказаним пристроєм.

Орган досудового розслідування кваліфікував дії обвинуваченого гр.К. за ч.1 ст.359 КК України – незаконне придбання та використання спеціального технічного засобу негласного отримання інформації.

Свою версію подій сторона обвинувачення обґрунтовувала доказами, які містяться у документах, висновку експерта, показами потерпілої (колишньої дружини, яка повідомила про виявлений пристрій).

Обвинувачений гр.К. свою вину у вчиненні кримінального правопорушення не визнав. Щодо знайденого у квартирі пристрою пояснив, що такий йому не належить та такого він не виготовляв.

У січні 2021 року гр.К. помер і прокурор заявив клопотання про закриття кримінального провадження у зв’язку зі смертю обвинуваченого. У задоволенні клопотання суд відмовив, оскільки мати обвинуваченого наполягала на продовженні розгляду справи для реабілітації померлого гр.К., тобто доведення його невинуватості у вчиненні кримінального правопорушення.

Дослідивши зібрані у кримінальному провадженні докази, перевіривши їх на предмет належності і допустимості, оцінивши їх в сукупності, суд, ґрунтуючись на засадах справедливості, виваженості та неупередженості, прийшов до висновку, що неможливо у встановлений кримінальним процесуальним законодавством спосіб зробити висновок про доведеність у діях гр.К. складу інкримінованого йому правопорушення за ч.1 ст.359 КК України, оскільки висунуте обвинувачення не знайшло свого об’єктивного підтвердження.

 З текстом вироку можна ознайомитись за посиланням https://reyestr.court.gov.ua/Review/115457774 .