flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

15 років позбавлення волі за сексуальне насильство

26 липня 2022, 11:17

25 липня 2022 року Миколаївським районним судом Львівської області винесено вирок відносно громадянина, якого обвинувачували у вчиненні злочинів, передбачених ст.126-1, ч.2 ст.153, ч.4. ст.153 та ч.6 ст.153 КК України.

Обвинувачений у судовому засіданні вину не визнав та відмовився надати будь-які покази.

Безпосередньо дослідивши докази  в судовому засіданні, оцінюючи їх в сукупності з точки зору достатності та взаємозв’язку, допитавши потерпілих та свідків, суд дійшов висновку, що незважаючи на невизнання обвинуваченим своєї вини у пред’явленому йому обвинуваченні, така повністю та об’єктивно доводиться матеріалами справи та дослідженими доказами.

Суд встановив, що обвинувачений протягом тривалого часу вчиняв домашнє насильство (фізичне та психологічне) відносно своєї дружини та свого тестя, за що неодноразово притягався до адміністративної відповідальності. Враховуючи умисний та систематичний характер насильства, що призвело до фізичних та психологічних страждань потерпілих, його визнано винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст.126-1 КК України.

Доведено винуватість обвинуваченого і за умисне вчинення насильницьких дій сексуального характеру, не пов’язаних з проникненням в тіло іншої особи, без добровільної згоди потерпілої особи:

  • щодо подружжя, вчинене повторно (ч.2 ст.153 КК України);
  • щодо особи, яка не досягла чотирнадцяти років, незалежно від її добровільної згоди (ч.4 ст.153 КК України);
  • щодо особи, яка не досягла чотирнадцяти років, незалежно від її добровільної згоди, вчинене повторно (ч.6 ст.153 КК України).

Пом’якшуючих покарання обставин, передбачених ст.66 КК України, суд не встановив. Вчинення кримінального правопорушення з використанням малолітнього суд визнав обставиною, яка обтяжує покарання.

Враховуючи тяжкість вчинених кримінальних правопорушень, дані про особу обвинуваченого, який був засуджений за злочин проти статевої свободи (відповідно до ст.89 КК України судимість погашена), суд вирішив, що призначення покарання у виді позбавлення волі строком 15 років буде необхідним та достатнім для виправлення обвинуваченого та попередження вчинення ним нових кримінальних правопорушень у майбутньому.

Відповідно до вимог ч.4 ст.374 КПК України суд включив інформацію про засудження громадянина до Єдиного реєстру осіб, засуджених за злочини проти статевої свободи та статевої недоторканності малолітніх осіб.

Вирок може бути оскаржений протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Львівського апеляційного суду.