flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Чотири роки позбавлення волі за ДТП

21 липня 2022, 18:22

Вироком Миколаївського районного суду Львівської області від 21 липня 2022 року засуджено до 4 років позбавлення волі неповнолітнього водія, який вчинив ДТП.

Судом встановлено, що неповнолітній, керуючи автомобілем, без реєстраційних документів та  посвідчення водія (яке не отримував), рухаючись по дорозі, грубо порушив вимоги Правил дорожнього руху України: проявив неуважність до дорожньої обстановки та її змін, з моменту виявлення небезпеки для руху, не вжив своєчасних заходів до зменшення швидкості свого транспортного засобу шляхом застосування своєчасного екстреного гальмування аж до повної його зупинки, виїхав на смугу зустрічного руху, здійснив наїзд на неповнолітнього пішохода, який переходив проїзну частину дороги зліва направо по напрямку руху автомобіля, та зник з місця події.

Внаслідок отриманих травм потерпілий помер на місці події.

Дії винуватця кваліфіковано за ч.2 ст.286 КК України (порушення правил безпеки дорожнього руху особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило смерть потерпілого або заподіяло тяжке тілесне ушкодження).

Державне обвинувачення у кримінальному провадженні підтримано Львівською обласною прокуратурою.

Обвинувачений у судовому засіданні вину у вчиненні кримінального правопорушення визнав частково - розкаявся в тому, що зміг би уникнути аварії за умови керування транспортним засобом у світлу пору доби.

При призначенні покарання суд, згідно з вимогами ст.65 КК України, врахував характер і ступінь тяжкості вчиненого злочину, який згідно зі ст.12 КК України є тяжким злочином, однак вчинений з необережності.

Серед пом’якшуючих обставин суд врахував:

  • неповнолітній вік;
  • потурання батьками у керуванні транспортним засобом неповнолітнім без посвідчення водія, а саме їхню мовчазну згоду на користування неповнолітнім сином батьківським автомобілем;
  • часткове визнання вини.

 

Покарання у виді чотирьох років позбавлення волі на переконання суду відповідає гуманності, справедливості, не потягне за собою порушення засад виваженості, що включає наявність розумного балансу між захищуваними інтересами суспільства та правами особи, яка притягається до кримінальної відповідальності, забезпечує співрозмірність діяння та кари, відповідає таким принципам Європейської конвенції захисту прав людини і основоположних свобод як пропорційність обмеження прав людини, легітимна мета та невідворотність покарання.

Судом частково задоволено цивільні позови потерпілих та присуджено стягнути з  засудженого один мільйон гривень моральної шкоди (по 500 000 грн матері та батьку загиблого).

Вирок може бути оскаржено в апеляційному порядку до Львівського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.