flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Двох лікарів визнано винними у смерті малолітнього пацієнта

13 травня 2022, 16:18

12 травня 2022 року Миколаївським районним судом Львівської області завершено розгляд кримінального провадження про обвинувачення гр.Ч. і гр.М. у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст.140 КК України. 

Двох лікарів Жидачівської районної лікарні обвинувачували у неналежному наданні медичної допомоги, що призвело до смерті дитини, зокрема, у встановленні хибного діагнозу, не проведенні в повному обсязі діагностичного дослідження, не запідозренні гострої хірургічної патології, госпіталізації дитини у непрофільне відділення тощо.

Подія мала місце в червні 2017 року.

Розгляд справи тривав майже три роки (провадження надійшло 05 серпня 2019 року, оскільки у Жидачівському районному суді Львівської області неможливо було сформувати склад суду).

У справі було призначено більше шістдесяти судових засідань, допитано 28 свідків та 4 експертів. Обвинувачені свою вину не визнали, проте висловили співчуття потерпілим з приводу смерті їхнього сина.

За результатами розгляду справи судом винесено обвинувальний вирок  (https://reyestr.court.gov.ua/Review/104278718 ).

Гр.Ч. визнано винною у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст.140 КК України та призначено покарання у виді двох років позбавлення волі. На підставі ст.75 КК України гр.Ч. звільнено від відбування покарання у виді позбавлення волі з випробуванням з іспитовим  строком один рік, з покладенням на неї обов’язків, передбачених ст.76 КК України.

Гр.М. визнано винним у вчинені злочину, передбаченого ч.2 ст.140 КК України та призначено покарання у виді трьох років позбавлення волі з позбавленням права займатися лікарською діяльністю на строк три роки. На підставі п. «є» ст.1 Закону України «Про амністію в 2016 році» гр.М. звільнено від відбування покарання.

Вирок можна оскаржити протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

 

Відзначимо, що це вже друге кримінальне провадження про обвинувачення медичного працівника у невиконанні чи неналежному виконанні своїх професійних обов’язків внаслідок недбалого чи несумлінного ставлення до них, що спричинило тяжкі наслідки для хворого, яке було розглянуте Миколаївським районним судом Львівської області. У 2017 році судом було винесено обвинувальний вирок у справі 447/781/16-к (детальніше за посиланням https://mk.lv.court.gov.ua/sud1313/pres-centr/zal/1293709/ ).