flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Розпочато прийом заяв від громадян, які бажають стати присяжними!

28 вересня 2022, 17:24

Відповідно до ст.64 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», Стрийська районна рада Львівської області формує списки присяжних для Миколаївського районного суду Львівської області.

Відповідно до ст.65 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» присяжним може бути громадянин України, який досяг тридцятирічного віку і постійно проживає на території, на яку поширюється юрисдикція відповідного окружного суду, якщо інше не визначено законом.

Не включаються до списків присяжних громадяни:

  • визнані судом обмежено дієздатними або недієздатними ;
  • які мають хронічні психічні чи інші захворювання, що перешкоджають виконанню обов’язків присяжного;
  • які мають незняту чи непогашену судимість;
  • народні депутати України, члени Кабінету Міністрів України, судді, прокурори, працівники правоохоронних органів (органів правопорядку), військовослужбовці, працівники апаратів судів, інші державні службовці, посадові особи органів місцевого самоврядування, адвокати, нотаріуси, члени Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Вищої ради правосуддя;
  • особи, на яких протягом останнього року накладалося адміністративне стягнення за вчинення корупційного правопорушення;
  • громадяни, які досягли шістдесяти п’яти років;
  • особи, які не володіють державною мовою.

 

Особа, включена до списку присяжних, зобов’язана повідомити суд про обставини, що унеможливлюють  її участь у здійсненні правосуддя, у разі їх наявності.

 

Отож, громадяни, які постійно проживають на території, на яку поширюється юрисдикція Миколаївського районного суду Львівської області (територія колишнього Миколаївського району), відповідають вимогам ст.65 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та мають бажання бути включеними до списку присяжних, повинні звернутися до Стрийської районної ради Львівської області для оформлення письмової заяви про згоду бути присяжними.

 

Для відома:

Присяжним є особа, яка у випадках, визначених процесуальним законом, та за її згодою вирішує справи у складі суду разом із суддею або залучається до здійснення правосуддя.

Присяжним за час виконання ними обов’язків у суді виплачується винагорода, розрахована виходячи з посадового окладу судді місцевого суду з урахуванням фактично відпрацьованого часу в порядку, визначеному Державною судовою адміністрацією України.

Час виконання присяжним обов’язків у суді зараховується до всіх видів трудового стажу.

 

Рішенням Миколаївської районної ради від 14.11.2019 №460 затверджено Список присяжних для Миколаївського районного суду Львівської області в кількості 13 осіб строком на три роки.

Протягом 2019-2022 років присяжні взяли участь у розгляді п’ятдесяти судових справ.