flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Верховний Суд роз’яснив порядок звернення до суду внутрішньо переміщених осіб

26 вересня 2022, 11:59

Секретар Першої судової палати Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду Дмитро Луспеник роз’яснив порядок звернення до суду осіб, які покинули домівки внаслідок бойових дій та окупації місць їх постійного проживання.

Так, громадяни, які зареєструвались на новому місці як внутрішньо переміщені особи та мають відповідну довідку про взяття на облік, можуть звертатись до суду за місцем свого тимчасового перебування.

Ті ж особи, які змінили місце проживання, однак не зареєструвались як внутрішньо переміщені особи, повинні подавати позов до суду, якому була визначена територіальна підсудність судів, які залишаються в зоні бойових дій чи в окупації.

Виняток становлять справи про встановлення факту смерті. Такі позови подаються у будь-який місцевий суд загальної юрисдикції на території України.

З переліком судів, підсудність яких була змінена або станом на 01 вересня 2022 року вже відновлена, можна ознайомитись на сайті Верховного Суду (https://supreme.court.gov.ua/supreme/gromadyanam/terutor_pidsudnist/ ).