flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ЄСІТС: нові можливості для учасників судових процесів

06 жовтня 2021, 13:35

У зв’язку з початком функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (ЄСІТС) набули чинності норми процесуальних кодексів, які визначають порядок подачі документів  до суду.

Окрім раніше визначеного порядку подачі (приймання) документів у паперовій формі, передбачається також можливість їх подачі (приймання) в електронній формі.

Звертаємо увагу, що процесуальні та інші документи, пов’язані з розглядом справ у суді, в електронному вигляді подаються до суду з використанням підсистеми «Електронний суд». Також, з урахуванням змісту п.59 розділу IV «Перехідні положення» Положення про ЄСІТС, до початку функціонування всіх підсистем (модулів) ЄСІТС процесуальні та інші документи можуть подаватися до суду з будь-якої не забороненої в Україні адреси електронної пошти, однак, повинні бути засвідчені кваліфікованим електронним підписом (КЕП).

Розгляд справи, її формування та зберігання, як і раніше, здійснюватиметься в паперовій формі.

Особи, які зареєстровані в ЄСІТС, мають змогу знайомитися з матеріалами справи в електронному вигляді, оскільки всі внесені до автоматизованої системи документообігу суду документи  та повідомлення по справі надсилаються до Електронних кабінетів користувачів в автоматичному порядку.

Звертаємо увагу, що обов’язковою умовою автоматичного надсилання документів до Електронного кабінету учасника справи є внесення до автоматизованої системи документообігу суду РНОКПП (ідентифікаційного номера) такого учасника справи.

 

Щодо апеляційного оскарження судових рішень, то з 05 жовтня 2021 року апеляційні скарги у цивільних та адміністративних справах можливо подати в електронному вигляді безпосередньо до судів апеляційної інстанції.

Порядок подання апеляційних скарг в кримінальному провадженні та по справах про притягнення до адміністративної відповідальності не зазнає змін.